Een laadpaal installeren aan huis heeft zo zijn voordelen. Je hebt altijd een vaste plek voor je elektrische auto om te parkeren en op te laden. Ben je afhankelijk van een openbaar laadpunt, dan moet er maar net plek zijn voor je auto en moet je soms wel een stuk naar huis lopen om je auto op te kunnen laden. Daarbij laadt een elektrische auto afhankelijk van zijn specificaties aan huis ook nog veel sneller op, waardoor je sneller weer op weg kunt gaan met je duurzame wagen. Een laadpaal installeren is niet alleen een stopcontact kopen en klaar. Er komt wel wat meer bij kijken.

Je laadpaal laten installeren?

Veel laadpaal bedrijven bieden je de mogelijkheid aan om samen met je laadpaal de installatie ervan te kopen. Kortom, koop je een laadpunt, dan wordt deze automatisch voor je geïnstalleerd door een professioneel bedrijf. Vaak is het niet alleen een kwestie van je laadpunt aansluiten en meteen in staat zijn te laden. Het komt vaker voor dat er nog extra graafwerk verricht moet worden in bijvoorbeeld je oprit of je meterkast moet nog voor het laadpunt aangepast worden. Een laadpaal installeren is hierdoor een kleine investering te noemen. De goedkoopste installatieoptie is €1500 en die prijs kan afhankelijk van jouw situatie en wensen oplopen tot €2500. Omdat iedere situatie uniek is, is het daarom raadzaam om een vrijblijvende offerte aan te vragen bij verscheidene deskundige bedrijven, zoals Laadpaal Outlet.

Laadpaal installeren zelf doen?

Wanneer je zelf de installatie onder handen wil nemen, moet je zeker met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste moet je kijken met hoeveel fasen jouw auto kan opladen. Een elektrische auto kan namelijk geladen worden op een 1-fase of 3-fasen aansluiting. Daarnaast moet je erop letten of je deze aansluitingen ook wel in je meterkast hebt. Dit bepaalt namelijk het maximale laadvermogen en ook de verdere gang van zaken van je laadpaal installeren.

Waar ga je je laadpaal aan huis installeren?

Denk ook na over waar je je laadpunt gaat plaatsen. Op eigen grond is dit gewoon toegestaan, maar als je je laadpunt op gemeentegrond wil plaatsen dan is vaak een vergunning nodig. Tevens ben je bij deze laatste optie vaak ook verplicht andere elektrische auto’s toe te staan op je laadpunt. Ook is de plaats van je laadpunt van belang voor de aanleg van kabels. Er moet immers een afstand tussen meterkast en de laadpaal overbrugd worden.

Welke laadpaal is voor jouw situatie het handigst?

Er zijn twee soorten laadpunten voor thuis beschikbaar: je hebt de laadpaal en de Wallbox. In principe is het verschil tussen deze laadpunten de positie. De laadpaal is een oplaadpunt aan een paal en de Wallbox laadpaal is een muurlader. Bedenk ook welke functies je laadpunt nodig moet hebben alvorens je tot een laadpaal installeren overgaat. Je hebt functies als load balancing, automatische facturering en verscheidene applicaties, die het nog fijner en goedkoper maken om thuis te laden.